A continuació us presentem el nostre viatge a l'illa de Madeira, on vam tenir el plaer de gaudir d'un entorn exuberant i els seus 5 millors barrancs de l'illa de madeira amb grans verticals que ens van posar a prova.
Vols fer un viatge de descens de barrancs a Madeira? i els seus 5 millors barrancs de l'illa de madeira
No saps quins barrancs incloure a la teva estada? No et preocupis!
En aquest post compartim amb tu diverses propostes de Barrancs i Llevades perquè puguis tenir diversos exemples i replicar-los o adaptar-los als teus gustos i necessitats.
Si ho prefereixes també podem guiar i organitzar el teu viatge a aquest paradís del Canyoning.
Només asseu-te i gaudeix d'aquesta meravellosa illa.
Situat a 500 km de distància de la costa africana (gairebé a la mateixa latitud que Casablanca) ia 1000 km del continent europeu, l'arxipèlag de Madeira, d'origen volcànic, està format per dues illes principals: l'illa de Madeira (740,7 km²) i l'illa de Porto Santo (42,5 km²), i dos conjunts d'illes deshabitades: les illes Desertas, tres petites illes situades a 25 km al sud-est de l'illa de Madeira i les illes Selvagens, dues illes i setze illots situades a 250 km al sud de Madeira, que constitueixen reserves naturals.
Madeira és una regió portuguesa que, per la seva condició d'arxipèlag allunyat del continent, posseeix certa autonomia, semblant a la de les comunitats autònomes espanyoles. La ciutat principal és Funchal, la capital de la illa de Madeira, que es troba al sud d'aquesta. Va ser la primera ciutat que els portuguesos van fundar fora del continent i s'estén per les faldes de la immensa muntanya que és tota l'illa fins al mar, on hi ha el centre històric.
El paradís del descens de barrancs t'està esperant.
DIA 7: TORNADA A CASA
L'EQUIP
''Es busquen homes per a viatge perillós. Salari baix, fred penetrant, llargs mesos a la més completa foscor, perill constant, i escasses possibilitats de tornar amb vida. Honor i reconeixement en cas d'èxit''.
No pocs haureu vist o sentit parlar de l'anunci al diari britànic The Times que suposadament va publicar Shackleton i que reprodueixo sobre aquestes línies.
En el nostre cas només vam haver de posar un WhatsApp al grup de guies que posava...
''No hi ha ...... a anar-nos al Novembre a barranquejar Madeira''.
Dit i fet, res com una frase tan contundent per convèncer aquests intrèpids forjats... tres guies, un fotògraf i un pilot de Dron per començar a donar forma a aquesta aventura.
DIA 1: DEDIQUEM EL PRIMER DIA A... VOLAR
Des d'Espanya no hi sol haver vols directes sempre, llevat que alguna companyia en una temporada en concret i durant unes dates específiques.
Una dada també és curiosa que els pilots d'avió que volen a Madeira necessiten un permís especial per fer-ho
ja que l'aeroport internacional de Madeira té una pista considerada una de les més complicades del món per fer aterratges per la mida petita de la seva pista i també per la força del vent quan la nau sobrevola la pista.
Per aquest motiu nosaltres vam haver de fer escala a Lisboa (també pots fer escala a Porto). És important tenir en compte el pes facturat, perquè us feu una idea nosaltres portàvem uns 85 kg de material per a 5 persones incloent l'equip personal, tres cordes (un 70m, un 60m, un 40m) més dos Randonnees de 30m.
És molt important consultar les mesures i pesos de la teva companyia per evitar ensurts a la facturació.
Per desplaçar-nos per l'illa vam optar pel cotxe, llogant dos txoches per poder fer combinació a l'accés, que gairebé és obligatòria en algun dels barrancs.
Per a l'allotjament la nostra elecció va ser un apartament a la zona de Punta do Sol.
DIA 2: RIBERA PEDRA BRANCA
Tres, Dos, un.... Acció !!
Arranquem el dia d'hora a les 07.00 preparem tots els petats i els entrepans de després del barranc.
Distància: 1,5 km
Nivell de dificultat: v3 a2 II
Durada: 2 h 30 min
Desnivell: 350 m
Ràpel màxim: 55 metres
Ràpels: 10
La nostra idea original era realitzar dos descensos, el Ribiera Branca i el Ribiera Funda (aquest ho vam deixar per a l'últim dia). El Barranc està perfectament equipat, comencem amb dos ràpels d'ancoratges naturals (arbre) el segon ràpel és molt espectacular però sens dubte el final del descens amb el mar de fons ho fa molt especial.
Però no aconseguim realitzar tots dos el mateix dia, al novembre es fa fosc molt d'hora, sumat que en ser el nostre primer dia triguem molt a preparar tota la logística ( arribem gairebé a les 11:00 a la capçalera ) decidim realitzar un sol barranc i deixar el Ribiera Funda per a l'últim dia i anar a caminar a la llevada do Moinho i llevada Nova, una mica de running no fa mal a ningú ;) .
DIA 3: RIBEIRO FRIO
Ja estem rodats... avui ens aixequem súper motivats ia la mateixa hora, però ja tot flueix millor, ens desplacem a la zona centre de l'illa per fer aquest preciós descens.
Distancia: 1,5 km
NiveLl de dificultad: v4a3III
Duració: 3 h 30min
Desnivel: 250 m
Rapel máxim: 55 metros
Rapels: 13
Aquest descens té un inici espectacular!! El seu primer ràpel-passamans fins a la capçalera penjada de 50m no deixa ningú indiferent, integrat en una de les zones naturals i més exuberants de la costa nord de Madeira, el barranquisme de Ribeiro Frio és una aventura única i inoblidable. Donades les característiques d'aquest lloc, el barranquisme es pot adaptar a tota mena de participants, des dels més experimentats fins als que s'inicien en aquest univers.
Aquest Descens fa honor al seu nom i trobem aigües cristal·lines i ben fredes, recomanem portar roba d'abric per a les primeres hores del descens (jaqueta de caiac).
A la tarda ens vam anar a caminar pel Pico Arieiro (1818m) - tercer punt més alt de l'illa - per sota del Pico Ruivo (1861m) i Pico das Torres (1851m) vistes panoràmiques i una posta de sol impressionant.
DIA 4: LEVADA DO CALDERAIO VERDE
Dia de descans actiu ... no només de Canyoning viu el guia .. avui ens plantegem caminar per una de les llevades més impressionants de l' illa però ... quina és la nostra sorpresa ! Estava tancada per un despreniment ( 9 de Novembre 2023).
No ens queda cap altra que improvisar i ens dirigim a la Levada do Rey i després visitem un molí tradicional per veure que tota aquella aigua de les Llevades tenia un sentit. Paladares da Terra ( us recomanem anar a dinar d'hora, ja que el plat del dia surt només per 8€ i s'acaba ràpid), visitem la ponta de Sant Llorenç des de dalt del Mirador Calhau dóna Furna do Bodey per rematar el dia de tornant a Punta de Sol ens parem a la Capital Funchal Turisteo del bo.
DIA 5 : SEIXAL INFERIOR
Anem a buscar un dels plats forts de la setmana el Seixal inferior, sense combinació de cotxes la seva aproximació molt vertical va ser de les més dures a nivell físic els seus 1.108 esglaons i 300m de desnivell ens van posar a prova, però vam baixar el temps d'aproximació a mitja hora (estem súper forts). Aquest descens comença amb diversos ràpels de poca alçada en una zona relativament oberta. Ràpidament el barranc tendeix a tancar-se i donar pas a una de les zones més estètiques de tot el recorregut, amb magnífics colors i jocs de llums que ens van sorprendre de manera aclaparadora.
Distancia: 1,2 km
Nivell de dificultad: V4 A2 III
Duració: 3 h 30min
Desnivell: 300 m
Rapel máxim: 38 metros
Rapels: 15
Per rematar la jornada vam decidir anar a visitar la cascada do Angel, vam veure la posta de sol a una terrassa de Punta do Sol i per reposar forces una Barbacoa.
DIA 6: RIBIERA FUNDA
Ens va quedar pendent el primer dia però... no deixaríem que ens quedés sense fer. El nostre darrer barranc a l'illa.
Situat a la remota localitat de Ribeira Funda, a la parròquia de Seixal. Aquest descens és un dels més repetits i coneguts de la illa de Madeira. Combinació de cotxes molt còmoda i no obligatòria encara que és una ruta curta, és plena de llocs sorprenents, on la natura roman pràcticament intacta.
Distancia: 600m
Nivell de dificultad: V4 A3 II
Duració: 2 h 30 min
Desnivell: 210 m
Rapel máxim: 60 metros
Rapels: 10
Després de passar per una sèrie de ràpels, el més alt dels quals arriba a una alçada de 60 metres, vam ser recompensats amb un entorn paisatgístic inoblidable. I és que el descens de la Ribeira Funda té la particularitat d'acabar a la vora del mar, oferint una vista inigualable sobre el brillant Atlàntic.
DIA 7 : RETORN A CASA
Tot el que és bo s'acaba, però no és un adéu sinó un... fins aviat.
Ens queden molts descensos per descobrir, racons màgics que segueixen amagats en aquesta meravellosa illa i que esperen ser descoberts.
Un veritable plaer poder gaudir d´aquest petit gran paradís per als amants del cayoning.
T'hi apuntes l'any que ve?
Comments